Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Co bude živit další posilování stříbra? Zlato!

Stříbro se v průběhu uplynulého týdne vydalo směrem vzhůru a silně posilovalo. Tento obrat přišel těsně poté, co úspěšně otestovalo svá sekulární minima. Proto je teď velmi dobře možné, že tento silný nákup stříbra je předehrou něčeho, co už má dost dlouho zpoždění – nové velké posílení stříbrného kovu. Jako obvykle byly zisky stříbra živeny a posilovány tím, jak posilovalo zlato samo. Žlutý kov zaznamenal docela slušné posílení díky tomu, jaký vývoj zaznamenaly krátké pozice na trhu se zlatými futures. Kapitál díky tomu opět začal směřovat do stříbra.
 
Stříbrný trh je prostě fascinující. Jak ukazují data od největšího světového odborníka a autority v oblasti nabídky a poptávky na trhu se stříbrem, jde nepochybně o kov, jehož primární využití se nachází v průmyslu.  Tímto odborníkem je Silver Institute, který oznámil, že celých 54 % poptávky po stříbře za rok 2013 a celých 62 % poptávky po stříbře za rok 2012 pocházelo právě ze sféry průmyslové výroby. Oproti tomu v těchto letech celosvětová investorská poptávka (mince, pruty, cihly, ETF – neboli burzovně obchodované fondy) tvořila jen 23, respektive 20 % celkové celosvětové poptávky.

To nic nemění na tom, že po celá milénia stříbro lákalo investory díky tomu, že jde o drahý kov. A stejně tak, jako prostředek vhodný pro základ měny, lákalo i vlády a státy. Čas od času stříbro zaujme investory i dnes a oni se pak vrhnou na relativně malý trh se stříbrem a jejich nákupy vyšvihnou ceny zlata ostře vzhůru. Tyto dočasné a relativně řídké nápory investorské poptávky pak zpravidla rychle převáží nad vlivem průmyslové poptávky, která trh stabilně za běžné situace ovládá. A tato průmyslová poptávka se také, zcela přirozeně, vyvíjí relativně pomalu. Díky tomu jsou pak ceny stříbra katapultovány vysoko.

Výše, kterých stříbro během těchto investorských náporů dosáhne, může být enormní. Není problém vydělat díky tomu celé jmění. Ty nejsilnější nárůsty jsou pak doslova legendární a mají za výsledek to, že je stříbro tak trochu kultovní kov. Právě kvůli tomu trh tohoto volatilního kovu bedlivě sledují investoři, kteří se snaží jít proti proudu. Jsou neustále připraveni naskočit, když se stříbrný vlak rozjede směrem do kopce. A právě nyní tu máme situaci, kdy je velmi silně přítomen jeden z nejsilnějších tahounů růstu stříbra.

Tímto tahounem je cena zlata. Téměř bez výjimky platí, že všechny nejsilnější a největší posílení, býčí období a prudké nárůsty stříbra v moderní historii byly živeny prudkým posilováním zlata, které probíhalo paralelně. Když se to vezme kolem a kolem, tak je stříbro z pohledu investora v podstatě pákovým převodníkem toho, co se děje na trhu se zlatem tehdy, když zlato posiluje. Pokud byste chtěli zastánce stříbra zlomyslně vyprovokovat, nazvěte před nimi stříbro „malým psíčkem, co běhá za zlatem“. Investorská poptávka po stříbře je prostě téměř zcela závislá na tom, jak se vyvíjí zlatý trh.
 
Historická data zřetelně a nepřehlédnutelně dokazují, že to tak je, že tento jev je nezpochybnitelný. Zlato táhne stříbro, tečka. Ceny stříbra superkorelují s cenami zlata, ať už zkoumáme chování těchto cen v jakkoliv rozumně dlouhém období. Posilování stříbra, jeho prudké nárůsty a býčí období téměř s naprostou shodou korespondují s posilováním, prudkými nárůsty a býčím obdobím zlata. Investoři se ke zlatu vracejí tehdy, když je zlato silné. A stejně tak stříbro opouštějí tehdy, když je zlato slabé. Zlato je prostě a jednoduše klíčem k pochopení toho, co se děje s poptávkou po stříbře.

A tohle celé platilo i v průběhu několika posledních let, které jinak byly zajímavou anomálií. Ke konci roku 2012 americký FED spustil svou bezprecedentní kampaň časově otevřeného, neomezeného třetího kvantitativního uvolňování. Nic jako toto třetí kvantitativní uvolňování se nikdy předtím nestalo. A byla to právě tato událost, která tak velkolepě zatřásla a pokroutila burzovní trhy. Právě toto třetí kvantitativní uvolňování bylo tím, co způsobovalo postupné posilování, vznášení, v uplynulých několika letech.

Chování FEDu v průběhu třetího kvantitativního uvolňování, kdy docházelo k monetizaci dluhopisů, drželo úrokové sazby uměle nízko. To umožnilo korporacím, aby si vypůjčili přes bilion dolarů velice lacino. A co udělali? Vykoupily za tyto peníze zpátky své vlastní akcie. Tyto velké zpětné odkupy širší burzovní trh opravdu nakoply. A mezitím se FED neustále snažil udržet burzovní makléře a obchodníky v tom, že kdykoliv zvětší objem svého třetího kvantitativního uvolňování.
 
Proto kampaň třetího kvantitativního uvolňování FEDu radikálně změnila investorský sentiment a také to, kam tekl kapitál. Každý chtěl nakupovat vysoko na euforických burzovních trzích, které byly předražené a přemrštěné. FED zkrátka zhypnotizoval obchodníky a ti uvěřili tomu, že burzovní trh už může jen a jen růst. Uvěřili, že žádné riziko poklesu prostě neexistuje. A jak burzy posilovaly a rostly, poptávka po alternativních investičních příležitostech, která se pohybuje v opačném směru než poptávka na burze, šla přímo ke dnu. Dolů proto zamířily i ceny zlata a stříbra. Na trzích s drahými kovy nastal kolaps.

A protože historicky nic jako třetí kvantitativní uvolňování nikdy předtím nenastalo, byl výsledný medvědí trh drahých kovů také naprosto nesrovnatelný s tím, co jsme dosud viděli a zažili. Podívejme se na tento první graf. Zobrazuje ceny zlata a stříbra v průběhu několika posledních let, takže vlastně éru kdy FED díky svému třetímu kvantitativnímu uvolňování rozjel pozvolné vznášení burzovního trhu. A dokonce i v tomto nejextrémnějším a zcela uměle vytvořeném prostředí, které investorské poptávce po stříbru rozhodně nebylo nakloněno, cena stříbra nepřestala téměř perfektně zrcadlit pohyb ceny zlata.

Stribro 
 
 
Statistici měří korelaci dat něčím, co se označuje koeficient determinace. Také se tomu říká R na druhou, protože je tato hodnota počítána jako násobení koeficientů korelace, což je symbolizováno písmenem R. A co to vyjadřuje? Vyjadřuje to informaci o tom, jak moc je pohyb v jednom setu dat přímo matematicky přiřaditelný k pohybu v druhém setu dat.

Od úsvitu roku 2013, kdy začala obrovská a bezprecedentní anomálie způsobená třetím kvantitativním uvolňováním ze strany FEDu, dosahovalo stříbro a zlato kolerace s koeficientem determinace v hodnotě 94,7 %! To znamená, že téměř 95 % všech pohybů cen stříbra každý den je možné přímo vysvětlit pohybem ceny zlata. A to samé platí i obráceně. O tom, v jakém směru se jedná o kauzalitu, nemůže být pochyb. Zlato táhne stříbro a ne naopak. Tento fakt není na grafech vidět, vychází ze zkušenosti.

Investuji už po dlouhé desítky let, ale posledních 15 let jsem strávil tím, že jsem intenzivně studoval pohyby a vývoje cen na trzích. A navíc, vedle tohoto nekonečného výzkumu, louskání dat a psaní, bylo jednou z mých nejdůležitějších aktivit to, že jsem každý den celý den sledoval trhy. A když jste někdo, kdo strávil celá tahle léta tím, že pozoroval, jak ceny reagují v reálném čase, kauzalita se pro vás stane snadno odhalitelnou. Zatímco cenou zlata hýbe mnoho věcí, je zde jenom jedna věc, která významněji ovlivňuje cenu stříbra.

Stejně jako u stříbra jsou i ceny zlata ovlivněné tím, jak se mění nálada, která postupně mění investorskou poptávku v poptávku spekulantskou. Co tuto změnu brzdí a pohání? Především jsou to prudké pohyby na burze, to, jak si vede americký dolar, ale také zveřejnění nejdůležitějších ekonomických dat ekonomiky USA, ale také široký objem publikací a komentářů ze strany FEDu a jeho představitelů. Když se sentiment začne takto měnit, tak je to obrovský zlatý trh, který se hne jako první. A potom se hne i stříbrný trh, který pouze následuje vývoj svého velkého zlatého bratra.

Tato reakce je obvykle velmi rychlá; když zlato značně posiluje, vše se stane v řádech minut. A stříbro věrně zrcadlí všechny trendy zlata po celé hodiny, dny, týdny, měsíce i celé roky. Zrcadlí – a také samo na svém trhu tyto trendy zesiluje. Stříbro letí vzhůru když zlato sílí a pak také padá prudce dolů tehdy, když zlato klesá. Reálně se dá říct, že je stříbro barometrem sentimentu na trhu se zlatem. Investoři a spekulanti se vrhají na trh se stříbrem jen tehdy, když důvěřují i zlatu.

Když se zlato propadlo ve druhém čtvrtletí roku 2013, v době, kdy probíhaly první panické výprodeje poté, kdy selhala několikaletá podpora (protože vypukla panika ohledně zúžení třetího kvantitativního uvolňování ze strany FEDu). A stříbro spadlo spolu se zlatem. A když zlato ostře a prudce posilovalo následkem vývoje počtu krátkých pozic ve třetím čtvrtletí roku 2013, stříbro opět narůstalo spolu s ním. Tento jev je jasně pozorovatelný už po celé desetiletí. A pokračoval i minulý rok, kdy stříbro poslušně posilovalo spolu se zlatem a stejně tak bylo vyprodáváno tehdy, kdy zlato. Jako vždy.

Ať už se díváte na minulých několik let nebo na poslední čtyři dekády, zlato prostě živí a táhne stříbro. A během anomálie od počátku roku 2013, kdy FED spustil své extrémní třetí kvantitativní uvolňování, je téměř celých 95 % pohybů ceny stříbra naprosto zřetelně vysvětlitelné tím, co se dělo s cenou zlata. To je ohromující, protože to znamená, že všechno ostatní tvoří jen těch pouhých zbývajících 5 %! Jen pomyslete na všechny ty rozsáhlé a nekonečné komentáře, které byly o stříbru napsány; jakmile se nezabývají zlatem, jen sotva budou relevantní a stěží jim lze věnovat pozornost.

Protože má cena zlata tak naprosto dominantní vliv na to, jak se bude vyvíjet cena stříbrného kovu i na sentiment investorů a spekulantů, zlato zde svým vlivem převáží všechno ostatní, co je se stříbrem nějak spojené! To zahrnuje všechno – i fundamenty světové poptávky a nabídky stříbra, technické parametry vývoje ceny stříbra, ale také dokonce i konspirační teorie týkající se stříbra. Pokud chcete znásobit svůj kapitál díky tomu, že koupíte stříbro lacino a pak ho později prodáte draho, když bude vysoko, všechno na čem skutečně záleží je jen a pouze vývoj ceny zlata.

Na začátku listopadu roku 2014 nastal kolaps stříbra, které se propadlo na brutální minimum tehdejšího 4,7 let dlouhého období, a sice na cenu 15, 37 dolarů. Šílená aktivita FEDu, díky které se burzovní trh vznášel, vymýtila všechnu poptávku po alternativních investičních příležitostech. A tak i zlato a stříbro hladověly po kapitálu, kterého se jim nedostávalo, a pozvolna upadaly v zapomnění. A nyní, jen před několika týdny, se stříbro opět propadlo na 15,48 dolarů. To znamená na úroveň, která je o jen o méně než 1 % výše nad jeho sekulárním minimem. Ale toto otestování dna stříbra se nakonec ukázalo jako test se šťastným koncem. Bylo tomu tak díky následnému znatelnému a silnému posílení zlata.

V těchhle velice pokřivených tržních podmínkách posledních několika let měl lví podíl na velkých pohybech FED. FED má svou Federal Open Market Committee (Federální komise pro otevřený trh), která 8krát za rok manipuluje úrokové sazby a tiskne peníze, a její poslední rozhodnutí bylo 18. března právě zveřejněno. A Yellenin FED opět dělal vše proto, aby ukázal a signalizoval to, že zvyšování sazeb bude velmi pravděpodobně zpožděné a postupné.

Americký dolar, který v té době parabolicky posiloval, se po tomto oznámení naprosto propadl. To pomohlo zažehnout ostré posilování zlata, protože spekulanti s futures se mohli přetrhnout, aby vykryli extrémní počet svých krátkých pozic. A to přirozeně vedlo k tomu, že jak posilovalo zlato, sílilo i stříbro. Za čtyři obchodní dny, se začátkem v den, kdy se ona Komise sešla, zlato posílilo o 3,7 %. Stříbro toto posílení ještě zvětšilo a posílilo o celých 9,8 %. A já mám podezření, že zlatem posilované nákupy stříbra teprve začínají.

S tím, jak FEDem způsobené vznášení burzovního trhu mate investory, byly pohyby ceny zlata během posledních několika let totálně ovládány americkými spekulanty s futures. Když prodávají agresivně, zlato ustupuje. Když agresivně nakupují, zlato posiluje. A protože jejich výprodeje byly v posledních několika měsících tak extrémní, můžeme brzy očekávat jejich velké nákupy, které budou spouštěčem prudkého posílení jak zlata, tak samozřejmě i stříbra.

Tento další graf zobrazuje celkové otevřené pozice amerických spekulantů na trhu se zlatými futures kontrakty. Zobrazeny jsou jak sázky na býčí vývoj, tj. dlouhé kontrakty, tak medvědí, krátké pozice. Tato data jsou publikována jednou týdně Commodity Futures Trading Commission (komise pro obchodování s komoditními futures), v její slavné zprávě Commitments of Traders (závazky obchodníků). Poslední vydání této zprávy před napsáním této eseje zobrazuje otevřené pozice ve stavu, v jakém byly v úterý 17. března. A jak jen byly býčí vůči zlatu! A to samozřejmě opět věští paralelní posilování stříbra.

Posilovani stribra 
 
Po svém hlubokém sekulárním minimu, kterého zlato dosáhlo na začátku listopadu, si zlato postupně až do začátku roku 2015 vedlo opravdu dobře. Ke konci ledna posílilo už o 14,2 % výš, na 1,303 dolarů. Ale poté se začali američtí spekulanti s futures agresivním způsobem zbavovat svého zlata. Důvodem proto byly rostoucí burzovní trhy v USA a také vývoj amerického dolaru. To je dobře vidět na grafu, který zachycuje poslední ostrý propad v počtu otevřených dlouhých pozic a ostrý nárůst pozic krátkých.

Mezi pozdním lednem touto naší poslední zprávou tato jediná skupina burzovních obchodníků proměnila na peníze ohromujících 79,400 dlouhých pozic. A protože každý kontrakt znamená 100 uncí zlata, jedná se o ekvivalent 247 metrických tun! To je příliš mnoho zlaté nabídky na to, aby ji celou mohla absorbovat investorská poptávka po zlatě. Proto se cena zlata začala hroutit. Tyto velké výprodeje zatlačily býčí sázky spekulantů dolů, pod podpůrnou zónu.

A spekulanti s futures se také simultánně dali na stranu těch, kteří očekávali další pokles, což ostrý výprodej zlata ještě dále zhoršilo. Od začátku ledna to bylo téměř 75,800 kontraktů! V podstatě si půjčovali zlato, které neměli, pak ho prodávali na trhu a doufali, že ho později nakoupí zpátky na nějaké o dost nižší cenové úrovni. Tím by splatili svůj dluh a rozdíl mezi cenami by byl jejich zisk. Toto extrémní otvírání krátkých pozic dodalo na stranu nabídky ekvivalent dalších 235,800 tun zlatého kovu!

Dejme to dohromady a vychází nám, že během 6 nebo 7 týdnů jen američtí spekulanti s futures sami o sobě vychrlili na trh se zlatem ohromných 482,900 tun zlata! To je ve skutečnosti neuvěřitelné svědectví o síle latentní investorské poptávky po zlatu, protože zlato to relativně ustálo. Neodehrál se naprostý kolaps, ačkoliv nápor tohoto ohromného ekvivalentu zlata byl na trhu prostě obrovský. Podle World Gold Council (Světová rada zlata) se za celý rok 2014 celosvětová investorská poptávka po zlatě rovnala přibližně 904,600 tunám. Přes polovinu tohoto množství bylo dodáno v několika týdnech, což je naprosto závratný jev.

Zlato i přes tento zlatý příliv rozpoutaný futures kleslo pouze o 11,8 % a stříbro bylo velmi odolné, protože zaznamenalo propad o pouhých 15,2 %. A to ačkoliv stříbro obvykle propad ceny zlata kopíruje a do značné míry ještě propad ještě prohlubuje. A proč je dnes stříbro tak býčí, proč se drží i když zlato takto oslabilo? Je to jednoduché. Důvodem této relativní síly a odolnosti je to, že ten ohromný výprodej zlatých futures se pomalu začíná otáčet do velkých nákupů zlata. Už jsme viděli, že to začalo po posledním setkání Federal Open Market Committee (výše zmíněná komise pro otevřený trh), ke kterému došlo hned další den po uvolnění této zprávy, tohoto článku.

To, co je ohledně spekulantů se zlatem opravdu ironické, je to, že jsou pokládáni za velmi, velmi sofistikované obchodníky. Jenže oni se ve skutečnosti v situacích, kdy je vývoj ceny extrémní, chovají jako stádo – a hodně se pletou v odhadech budoucího vývoje. Nejvíce medvědí sentiment mají tehdy, když už jsou ceny dole a dotýkají se dna, což jsme mohli vidět, když bylo hodně krátkých pozic a jen malé množství pozic spekulujících na posílení. Graf zachycuje nejvyšší počty otevřených krátkých pozic červeně. Všechny tyto vrcholky nastaly v době, kdy zlato procházelo procesem klesání ke dnu těsně předtím, než se spustila nová fáze, fáze posilování.

I když spekulanti s futures rozhodně nemají žádnou povinnost obnovit své dlouhé pozice, jsou právně nuceni pokrýt své krátké pozice. Několik uplynulých měsíců se neslo ve znamení jednoho z největších flámů, který kdy spekulanti s krátkými pozicemi na trhu zlatých futures rozpoutali. Byl jeden z největších, ať už to posuzujeme podle kterýchkoliv metrik. Výsledkem byli spekulanti s monstrózními 146,200 zlatých futures kontraktů, které si vypůjčili a prodali. Tento počet byl zkrátka jeden z nejvyšších v historii. Bylo jasné, že se to brzy musí zlomit.

Spekulace s futures jsou o několik řádů riskantnější operace než normální obchodování na burze. Nejen že jde o hru s nulovým součtem, kde každý dolar který získá jeden obchodník, musí jiný obchodník ztratit, ale také páka, kterou futures umožňují, je daleko za hranicí přiměřenosti. Náklady, které musíte vložit pro získání jediného zlatého futures kontraktu, který kontroluje 100 uncí zlata a má cenu 120,000 dolarů při ceně zlata 1,200 dolarů, jsou pouhých 4,000 dolarů! To znamená, že obchodník může dosáhnout pákového efektu v hodnotě až 30 ku jedné.

Třicetinásobná páka, to je hrozivé číslo. Díky tomu totiž pohyb o pouhých 3,3 % proti směru, na který si takový obchodník vsadil minimálním vkladem, mu vymaže sto procent kapitálu, který riskoval. Na burzovním trhu byla páka od roku 1974 omezena zákonem pouze dvakrát. Kdykoliv začalo zlato posilovat, což se stalo právě po posledním zasedání Federal Open Market Committee, jsou tyto spekulanti s futures nuceni k tomu pozici uzavřít, nebo čelit ohromné, přímo katastrofické ztrátě vlastního vloženého kapitálu.
 
Jediná cesta, jak si kompenzovat otevřené krátké pozice, je nakupovat oproti nim dlouhé pozice, což ztráty vyrovnává. A to, že někdo otevírá dlouhý kontrakt proto, aby vyrovnal svůj krátký kontrakt, nebo to, zda někdo prostě jen otvírá další dlouhý kontakt, to má na pohyb ceny zlata identický dopad. Tlačí jí to vzhůru. A když si uvědomíme, jak vysoký počet krátkých pozic byl dohromady otevřen, je jasné, že příští velké nakupování prostě bude naprosto olbřímí. Tento graf nám pomáhá pochopit proč.  

 Anomálie vznášejícího se burzovního trhu vyvolala tak extrémní prodeje, že zlato ve druhém kvartále roku 2013 prožilo své nejhorší čtvrtletí za posledních 93 let! Počáteční minima na úrovni kolem 1,200 dolarů byly vesměs udrženy ve všech následných momentech, kdy vrcholil počet krátkých pozic držených spekulanty se zlatými futures. Po každém flámu, kdy se otevíraly nové a nové krátké pozice, zlato opět rychle posílilo díky tomu, jak spekulanti museli vykrývat své krátké pozice. Jejich medvědí sázky byly opět zatlačeny.

Dnes je linie podpory pro spekulanty s krátkými pozicemi někde kolem 60,000 kontraktů, nebo 75,000, pokud chcete za podporu uvažovat jen horizontální linii. Jen abychom se vrátili k těmto normálním úrovním, bylo by třeba, aby američtí spekulanti koupili buď 86,200, nebo 71,200 kontraktů během několika týdnů až měsíců. To je ekvivalent 268,2 tun nebo 221,5 tun zlata, ale oboje hodnoty jsou naprosto obří. Hromady zlata. To by zcela jistě katapultovalo zlato ještě o dost výš.
Teď si vzpomeňte, že data použitá v grafech pocházely ze dne, který předcházel dni, kdy setkání Federal Open Market Committee rozpoutala tuto nevyhnutelnou bouři uzavírání a vyrovnávání krátkých pozic na trhu se zlatými futures. Takže jistá část tohoto již proběhla. Ale celý proces zatím trvá teprve týden, a tento proces obvykle trvá několik měsíců – pokud můžeme soudit dle podobných situací v minulých letech. A proto je toto období nákupu zlatých futures ještě daleko před svým koncem.

Během posledních období, kdy docházelo k intenzivnímu narovnávání krátkých pozic, zlato posilovalo dost dramaticky – a to i navzdory tomu, že neustále čelí silnému protivětru ve formě vznášejícího se burzovního trhu v USA a vývoji amerického dolaru. A nyní se tento protivítr najednou dokonce obrací a stává se z něj silný vítr v zádech, protože jak americký dolar, tak celý prve euforický burzovní trh v USA klesají. A proto nynější období posilování zlata, které bylo opět vyvolané vyrovnáváním krátkých pozic, patrně nabyde ještě mnohem většího rozměru.

Nejenže se ostatní spekulanti s futures nyní připojí a budou se snažit nahnat dlouhé zlaté pozice, aby na posilování zlata vydělali, ale navíc přijdou zástupy investorů, kteří budou chtít nakoupit zlaté ETF a fyzický kov. A jak bude zlato posilovat víc a víc, stříbro bude díky pákovému efektu posilovat ještě víc – jak je obvyklé. První graf ilustroval to, jak je stříbro superkolerující se zlatem. Stříbro zrcadlí a násobí pohyby zlata. A nyní je zlato na prahu opravdu výrazného posílení, protože krátké pozice se budou uzavírat.

Shrnuto a podtrženo: stříbro čeká velké posílení, protože právě obrátilo poté, kdy úspěšně otestovalo svá sekulární minima. A zamířilo k novým výšinám. Toto silné počáteční nakupování stříbra bylo živeno uzavíráním krátkých pozic na trhu se zlatými futures. Je to několikaměsíční proces, který se velice pravděpodobně dnes právě rozjíždí. Sentiment na trhu se stříbrem byl vždycky silně závislý na tom, jak se pohybuje zlatý kov. A je tomu tak i proto, protože obchodníci své kroky na trhu se stříbrem časují a plánují podle toho, co se děje na trhu se zlatem.

Přes několik uplynulých let byla situace ovlivňována abnormálními podmínkami, které vytvořil FED. A celých 95 % pohybů ceny stříbra bylo každý den ovlivněno pohybem ceny zlata. Je to snadno pozorovatelné a není o tom pochyb. Tato dominance zlatého kovu na kovem stříbrným bude pokračovat i tehdy, kdy FED začne normalizovat svou politiku a extrémy na trhu, které byly jeho zásahy vyvolány, postupně odezní. A tak spolu s tím, jak se zlato opět vyšvihne vzhůru, budou investoři a spekulanti opět přicházet stříbru na chuť a nakonec díky jejich zájmu stříbro zaznamená značné zisky.

Adam Hamilton, CPA  27.03.2015





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...