Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz


Argor Heraeus 1 kiloVíte, že se před námi v současnosti rýsuje velká investiční příležitost? Jmenuje se stříbro!

Stříbro od dubna 2011 kleslo ze svého maxima 49$ až k nedávným 18,5$. Pro nezkušené investory to je důvod k panice, ale chytří investoři už větří velmi zajímavou příležitost k nákupu a zhodnocení prostředků díky budoucímu růstu hodnoty této atraktivní komodity. 

To naznačuje také historický vývoj: Když výjimečná cena zlata snížila cenu stříbra během 4 měsíců až k $18.50, zavládl hluboký pesimismus. Investoři a analytici předpovídali ceně stříbra ještě mnohem hlubší propad. Ale namísto toho cena prudce vystřelila a překonala všechny pesimistické scénáře. Nárůst byl opravdu značný: 33% za pouhé 2 měsíce. Na tomto obratu měl lví podíl i předchozí přehnaný pesimismus.

Je skutečně ten správný čas k nákupu? A co všechno je třeba před nákupem stříbra zvážit?

>> Čtěte v našem dnešním článku

Stříbro má za sebou těžký rok, ale blýská se na lepší časy. V uplynulých měsících jeho cena zpevnila díky konvergující řadě podpůrných zón, což vytváří dobrý odrazový můstek.

Stříbro se zvedlo v parabolických nárůstech během několika podobných konvergencí i v minulosti. To je znamení silně býčího trhu. A protože je dnes navíc stříbro velmi nízko v relaci ke zlatu, má obrovský potenciál brzo vystřelit prudce vzhůru.

Po poklesu o 39% za první polovinu roku 2013 stálo stříbro nadále mimo oblast zájmu mnoha obchodníků. Investoři s ním nechtěli mít nic společného, neboť očekávali že stříbro klesne ještě hlouběji. Investoři jsou vždy jako stádo, aktivní v momentě, kdy je pesimismus nejsilnější. Takový moment přichází po obzvláště rozsáhlých výprodejích. Investoři prostě spoléhají na to, že se pokles nezastaví. Jenže chvíle, kdy je dosaženo významných poklesů, je ta nejméně vhodná pro to spekulovat na další pokles.

To, že trh se stříbrem je trhem býčím už od konce června, toto tvrzení dokazuje. Když výjimečná cena zlata snížila cenu stříbra během 4 měsíců až k $18.50, zavládl hluboký pesimismus. Investoři a analytici předpovídali ceně stříbra ještě mnohem hlubší propad. Ale namísto toho cena prudce vystřelila a překonala všechny pesimistické scénáře. Nárůst byl opravdu značný: 33% za pouhé 2 měsíce. Na tomto obratu měl lví podíl i předchozí přehnaný pesimismus.

A ačkoliv cena stříbra během září opět poklesla, jakýkoliv krátkodobý graf ukazuje, že růst ceny stříbra zůstává zachován. Od konce června tento lesklý kov zcela jasně posiloval. Série jeho vyšších minim definuje jeho podpůrnou zónu, která přispívá k dnešnímu odrazovému můstku z pohledu technické analýzy. Ale i když tento argument potvrzuje to, že růst stříbra je na cestě, jedná se stále o tu nejméně důležitou podpůrnou zónu.

Hledisko, které jsme sledovali v uplynulých měsících je dlouhodobé, mnohem starší a silnější. Navzdory ošklivé výprodejní anomálii roku 2013 zůstává trh stříbra dlouhodobě býčím trhem. V listopadu 2001 se stříbro potácelo těsně nad 4 dolary, bylo potom ale katapultováno o 1105% výše při vrcholu v dubnu 2011! Stříbro se tedy odrazilo nahoru díky tomu samému býčímu charakteru, který byl u zrodu jeho nejvýraznějšího růstu v minulosti.

Pamatujete si tu dávnou éru? I když dnes stojí stříbro tolik mimo zájem obchodníků a je na dnešních minimech, stále je o 233% dražší než v roce 2005! Indexu S&P 500 za obdobný čas narostl jen o 44%. Býčí trh stříbra je tak stále velmi ziskový.

Výprodejní anomálie stříbra z roku 2013 nemá vůbec nic společného s fundamenty tohoto kovu. Byl to prostě jen následek anomálie na trhu se zlatem. Zlato bylo stlačeno dolů, když díky Fedu došlo k vysátí kapitálu z vlajkové lodi GLD ETF (fondu obchodujícího zlato), který byl donucen zbavit se rekordního množství zlatého kovu. Následující slabost zlata přinesla několik velmi silných a vzácných nucených likvidací na trhu futures (termínové kontrakty).

I když má stříbro zcela jistě své vlastní fundamentální kvality, které mu přináší býčí charakter, technicky se obchoduje v souladu s cenami zlata. Investoři kupují stříbro, když je zlato silné a naopak prodávají, když je zlato slabé. Proto ceny stříbra reflektují cokoliv se stane s cenou zlata. Dritivá většina vývoje týkajícího se stříbra je statisticky vysvětlitelné vývojem zlata!

Proto musí jakákoliv diskuze o stříbře brát ohled na zlato. Brutální korekce se dějí pouze když je zlato neobvykle slabé. Výrazné nárůsty stříbra zase probíhají jen tehdy, když zlato prochází podobným vývojem. Tento koncept odrazového můstku stříbra, který sestává z hlavních, vzájemně konvergujících podpůrných zón, je prostě nemožné zcela pochopit bez toho, abychom vzali v úvahu dopad, který má na celou rovnici cena zlata. Stříbro je zkrátka se zlatem provázáno.

Vývoj ceny stříbra za posledních 10 let
graf stříbra

Před pouhými 4 měsíci, koncem června, se stříbro dotýkalo $18.50. To bylo v souladu s předpoklady, které byly nastíněny výše. Podpůrná linie sahá téměř deset let zpět, ještě před začátek tohoto grafu (rok 2005). I když je tato podpůrná zóna stará a silná, stříbro se jí málokdy dotýká. Naposledy se to stalo začátkem roku 2010, předtím během ohromné paniky roku 2008 a po ní, a ještě předtím dávno v roce 2005. Všechny tyto případy měly silně býčí charakter.

Pokaždé, když bylo dosaženo dlouhodobé podpůrné úrovně, stříbro začalo téměř okamžitě neúnavně stoupat vzhůru v růstu, který se ukázal být jedním z největších růstů jeho celého dlouhodobého býčího vývoje.  

A stejně jako růst stříbra v roce 2013, i předchozí růsty začaly po masivních korekcích, tedy po tom, co cena stříbra padla ještě níže než cena zlata. Odražení se od této dlouhodobé podpůrné zóny je jeden z nejvíce býčích jevů v posledních letech.

Zlato, a proto i stříbro, měly vždy tendenci klesat během letní stagnace, což je období slabé poptávky, které je dáno sezónně. Právě to byl i případ srpna 2005, kdy stříbro spadlo až pod svou dlouhodobou podpůrnou úroveň. Ale od té samé podpůrné zóny se stříbro odrazilo toho léta, kdy za krátkou dobu – za méně než 1 rok – vyrostlo o 124%. Právě to byl jeden z parabolických růstů stříbra.

Když jakákoliv cena rostě tak rychle jako rostla cena stříbra když upoutalo zájem investorů, chamtivost a euforie se brzy vypotřebují a cena výrazně klesne. Přesně tak se stříbro zachovalo: kleslo o více než jednu třetinu za měsíc (v červnu 2006), což je prostě pro kurz volatilního stříbra normální. To opět srazilo cenu stříbra dolu blízko jeho podpůrné zóny, ze které se tento kov vydal opět vzhůru v působivém růstu o 114%.

Tento růst vyvrcholil o pár let později, v březnu 2008. Cena stříbra prošla korekcí a byla konzolidována, ale brzy byla ovlivněna událostí, která přinesla ten nejextrémnější strach, který jsme mohli zažít za celý náš život. Panika na burze roku 2008 byla taková, která přichází jednou za století. Tato hrůza zachvátila i trh zlata, což samozřejmě mělo zničující vliv i na stříbro. Stříbro tak ztratilo 57% své ceny, a to jen v řádu měsíců!

Tenkrát na konci roku 2008 a na začátku roku 2009, podobně jako v červnu a červenci tohoto roku, panoval obecný názor, že dlouhodobý býčí charakter trhu se stříbrem je mrtev. Tradeři se domnívali, že tento panikou živený a v podstatě neudržitelný výprodej stříbra bude trvat navěky. Ale jak ví všichni, kdo nevěří hlavnímu proudu, „většina se vždy mýlí“ – aspoň pokud jde o maximální a minimální ceny, které jsou zaviněny extrémní chamtivodtí nebo strachem.

Stříbro bylo zatlačeno pod svou dlouhodobě minimální cenu. Ta byla zatlačena prodáváním vyvolaným panikou, což bylo něco, co jsme viděli v menším měřítku i v letošním červnu a červenci. Jenže tenkrát, stejně jako dnes, ceny stříbra klesly ještě pod ceny zlata. Stříbro je něco jako indikátor důvěry ke zlatu, protože je nakupováno a šplhá vzhůru tehdy, když je zlato obzvláště silné. A naopak; je-li zlato obzvláště slabé, stříbro je ve velkém prodáváno a jeho cena padá dolů.

Blízký vztah ceny zlata a ceny stříbra nejsnadněji pochopíme pomocího jednoduchého ukazatele, poměru stříbro/zlato. Tento poměr získáme tak, že vydělíme aktuální cenu stříbra cenou zlata. V roce 2009, těsně po období paniky, kdy se stříbro obchodovalo na úrovni $12, použili jsme zmíněný poměr k tomu, abychom ukázali, že stříbro má před sebou rázný růst vedoucí k tomu, že se poměr jeho ceny a ceny zlata srovná. A tato kacířská předpověď se ukázala být pravdou.

Stříbro totiž nakonec vystřelilo a za necelých dva a půl roku bylo o 443% výše. Běžný růst se přelil do euforického výstřelu vzhůru. Konec roku 2010 a začátek roku 2011 byl opravdu ohromující. Protože je stříbro tak malý trh v porovnání s ostatními, každý růst nazpět z minima má potenciál změnit se v podobný supervýstřel do nebes. Může za to extrémní volatilita stříbra.

V případě, že zájem o stříbro opět začíná sílit, zájem je obrovský a příliv kapitálu značný. Proto cena stříbra stoupá po parabole až do okamžiku, kdy chamtivost a euforie vyprchá, což se stane potom, kdy všichni aktuální zájemci nakoupili. I když je to pořádná jízda, cenou za takovéhle parabolické výstupy jsou obzvláště dlouhé a hluboké korekce, které posléze nastávají aby vyvážily sentiment.

Proto stříbro roku 2012 prošlo ostrou korekcí, kdy jeho cena klesla na minimum běžného trhu. Ale! Akce Fedu, která ovlivnila burzu obecně, měla za následek to, že většina kapitálu byla odkloněna od alternativních investic, počítaje v to i zlato. Toto vedlo k mimořádnému výprodeji zlata, který jako sněhová koule rostl až v nezvyklý propad v roce 2013. A právě tyto události stáhly cenu stříbra před koncem června až k jeho dlouhodobé minimální hranici.

Stejně jako v minulých případech, cena stříbra spadla ještě více než cena zlata. To je na grafu snadno viditelné. Kombinace toho, že stříbro, které dosahuje své hranice dlouhodobé minimální ceny, odráží se nahoru navzdory tehdy převažujícím pochybám a zoufalství, a toho, že stále zaostává za zlatem, má silný býčí charakter. Dokonce i kdybychom ignorovali velký růst v roce 2011, průměrný růst stříbra, který byl zapříčiněn podobnými podmínkami by byl stále ohromný.

Růst stříbra v roce 2006 a 2008 znamenaly průměrný zisk 119% za průměrnou dobu pouhého 1,2 roku. Jakmile stříbro jednou začne růst, má tendenci k tomu růst rychle. Pokud by cena stříbra pouze zopakovala podobný nárůst ze svých minim z konce června, posílila by až k $41 ke konci příštího roku! A protože takový vývoj by nebyl podmíněn zájmem ze strany mainstreamových investorů, ale jen těch co se pohybují proti proudu, šlo by stále o konzervativní odhad.

To se navíc shoduje s dlouhodobou hranicí odporu stříbra, která koncem příštího roku také dosáhne $41. Růst stříbra z roku 2006, stejně jako ten z roku 2008, se zastavil na této hranici odporu, a růst z přelomu roků 2010/2011 se na ní téměř zastavil také, nebýt toho, že převládající sentiment odstartoval ono růstové šílenství. Proto je docela dobře možné, že stříbro příští rok překročí $40.

Během let před onou obrovskou panikou, která zachvátila burzu v roce 2008, byl poměr ceny stříbra k ceně zlata v průměru 54.9x. Unce stříbra měla cenu přibližně 1/55 unce zlata. Tento průměr byl odvozen od pohybu poměru, který se obvykle pohyboval mezi 60x v minimu a 45x v maximu. Když bylo stříbro v útlumu, jeho cena padala k 1/60 ceny zlata a pak zase rostla až k 1/45 ceny zlata v období, kdy se stříbru dařilo.

Všimněme si, že dnes je tento poměr přímo v minimu svého rozsahu z období před panikou. Jinými slovy, dnes se stříbro obchoduje blízko 1/59 ceny zlata z tohoto týdne. I když poměr byl panikou stlačen do absurdně nízkých hodnot, relativní cena stříbra ke zlatu se skutečně brzy zcela zotavila.

Dokonce i před prudkým výstřelem stříbra vzhůru, který začal v roce 2010 a pokračoval začátkem roku 2011, byl poměr už zpět v horní části jeho rozsahu z před panického období. Poté, když i mainstreamoví investoři začali vkládat svůj kapitál do malého trhu se stříbrem, vyšvihla se jeho cena tak rychle, že cena stříbra se brzy rovnala 1/32 ceny zlata. I když tento přepálený zájem vyvolal anomálii, která nemohla dlouho trvat, poměr zůstával nadále vysoký.

Když stříbro prošlo ostrou korekcí v roce 2011, poměr ceny stříbra ke zlatu zůstával uprostřed svého rozsahu z období před velkou panikou. Toto, což často korespondovalo s velice medvědím sentimentem ohledně trhu stříbra, obnovilo rozhraní poměru cen stříbra a zlata v rozmezí od 60x do 45x i v období po velké panice. A tento týden je (od období velké paniky) průměr poměru 57.3x, což není příliš daleko od /před velkou panikou) dlouho panujícího průměrného poměru 59.4x.

Téměř po desetiletí platilo, že kdykoliv se stříbro obchodovalo za 1/60 ceny zlata, bylo jednoduše příliš levné v poměru ke svému hlavnímu tahounovi. Poměr 60x naznačuje, že stříbro je mimo zájem investorů, sentiment je příliš pesimistický a medvědí. A právě z takovýchto podmínek se rodí největší nárůsty ceny stříbra. Všechny nárůsty na dlouhodobě býčím trhu stříbra byly podníceny tehdy, když bylo stříbro podhodnocené ve vztahu ke zlatu, což znamenalo nízký poměr. A dnes máme tento nízký poměr opět.

Nejenže je nyní stříbro ve své silné podpůrné zóně, která vychází z toho, že poměr ceny stříbra ke zlatu je 60x; působí tu navíc i samostatně stoupající podpůrná zóna tohoto poměru. Poměr se totiž v nynějším post panickém období zvedá. Toto je čtvrtá zásadní podpůrná zóna, která dnes konverguje s ostatními! Z podobné situace se v pozdním létě 2010 rozvinul velký nárůst stříbra. Když je nyní stříbro napruženo tolika významnými podpůrnými zónami, je pravděpodobné že nám tu vzniká nový, ohromující růst.

Zatímco dlouhodobé technické ukazatele stříbru naznačují za cíl cenu $41, poměr ceny stříbra ke zlatu je ještě více býčí. Příští nárůst stříbra by měl snadno získat důvěru investorů, a tak bude atakovat horní zónu odporu poměru stříbra ke zlatu, což je poměr 45x. Při dnešní ceně zlata $1300 je to pouze $30, ale to je stále ještě o třetinu výše než dnešní ceny stříbra. Ale cena zlata brzy také zamíří vzhůru.

Sentiment je v tomto roce 2013 v oblasti drahých kovů tak dusivě medvědí, že většina investorů nemá ponětí o tom, jak neobvyklé jsou nynější ceny zlata. V roce 2012, který nebyl v žádném případě pro zlato silným rokem, dosahoval zlatý kov stále ještě $1669! Takže brzy dost možná opět uvidíme právě tuto cenu $1650 – až se investoři vrátí ke zlatu.

Při ceně zlata na úrovni $1650 a úrovni odporu pro poměr stříbra ke zlatu na úrovni 45x bude stříbro atakovat $37, což je dvě třetiny nad dnešní úrovní. A  samozřejmě: čím výš stoupne zlato, tím víc býčí bude výhled pro stříbro. Pokud zlato zopakuje cenu $1900, jako v srpnu 2011, což je velmi pravděpodobné díky chování Fedu, poměr ceny stříbra ke zlatu na úrovni 45x by vysadil stříbro nad $42. To je přibližně o 7/8 výš než dnes.

Ale vezmeme-li v úvahu chmury, pesimismus a medvědí sentiment, který se spojil se čtyřmi zásadními podpůrnými zónami v uplynulých měsících, nebude překvapením pokud se stříbro dostane mimo současné rozmezí poměru ke zlatu. Sentiment na trhu je jako obrovské kyvadlo; čím více je na jedné straně vychýleno, tím více hybnosti získá a tím větší bude extrém i na opačné straně. Proto se ještě podívejme na podporu, kterou skýtal poměr stříbra ke zlatu v období před velkou panikou.

Před anomálií ve formě velké paniky roku 2008, tato podpůrná linie nikdy neselhala. Poměr stříbra ke zlatu tuto podporu nejenže získal zpět začátkem roku 2011, kdy stříbro získalo důvěru investorů, ale dokonce ji překonal. Dnes tato stará podpůrná zóna poměru stříbra ke zlatu je kolem 38x a roste o 3 body každý rok. To znamená že za rok ode dneška bude přibližně u 35x. Toto je pro stříbro superbýčí scénář.

Při cenách zlata $1350, $1650, a  $1900 znamená poměr na úrovni 35x cenu stříbra blízko $39, $47, a $54! Potenciální zisk stříbra při tom, jak se bude důvěra v něj vracet, je obrovská. A stříbro se zcela jistě důvěře těšit bude, protože trhy jsou cyklické. Každý extrémní sentiment se přemění v opačný.

Důležité je, že stříbro se dnes nachází na technicky silném odrazovém můstku. Nehledě na pesimismus a obavy ohledně jeho minim ke konci června, stříbro se odrazilo od kombinace svých podpůrných zón a stoupá. Stále ještě zůstává mimo zájem většiny a stále ještě je příliš nízko ve vztahu ke zlatu, což nabízí potenciál enormního nárůstu.

Jako vždy, mainstreamoví investoři se nepřidali. Od médií neuslyšíte o novém růstu stříbra do té dobry, dokud lví podíl tohoto růstu nebude za námi a velké a snadné výdělky nebudou v kapsách jiných. Ale pro odvážné, pro ty, co se nebojí plout proti proudu, jsou býčí znaky dnešní situace na trhu se stříbrem výjimečnou možností jak naskočit na rostoucí vlnu včas a levně.

 

Současné ceny stříbra jsou skutečně na velmi zajímavých úrovních a i z článku je patrné, že bychom se měli dočkat výrazného růstu v blízké budoucnosti.

Pokud byste se rozhodli pro investici do stříbra za současné velmi atraktivní ceny, tak Vám můžeme nabídnout následující produkty:

 

Wiener Philharmoniker:
Wiener Philharmoniker
rakouská stříbrná investiční mince 1/1 Oz
balení: v tubě po 20 kusech
Maple Leaf:
Maple Leaf

kanadská stříbrná investiční mince 1/1 Oz
balení: v tubě po 20 kusech
Valcambi Combibar 100x1g
Valcambi Combibar
švýcarský stříbrný investiční slitek 100x1g
balení: samostatně zatavený ve folii
Argor-Heraeus 1 kilo:
Argor Heraeus 1kilo
švýcarský stříbrný investiční slitek 1 kilo
balení: samostatně zatavený ve folii

 

Veškeré zboží je skladem (jak je tomu u nás zvykem) a ihned k dodání. Objednejte on-line s okamžitou fixací ceny a využijte některý z námi nabízených způsobů odběru. Rádi Vás uvítáme v naší pražské nebo náchodské provozovně, kde při dodržení zákonem daných limitů, může prodej proběhnout anonymně. 

Při investici do fyzického stříbra vždy mějte na paměti, že stříbro není osvobozeno od placení DPH. Nakupujete-li jako občan, tak při nákupu zaplatíte cenu včetně DPH, při zpětném prodeji plátci DPH (tedy i nám) dostanete cenu bez DPH. I z tohoto důvodu doporučujeme investici do fyzického stříbra realizovat vždy s dlouhodobým investičním horizontem (minimálně 5 let).

Máte-li jakékoli dotazy, neváhejte nás kontaktovat.

Jan Háze

STEP Finance, a.s.
Václavická 1214
547 01  Náchod
info@investicni-zlato.eu
www.investicni-zlato.eu
logo


Proč nakoupit u nás? Co Vám jinde nenabídnou?
- jedny z nejlepších cen drahých kovů v ČR a SR
- nejlepší poměr cen prodej - výkup
- zboží skladem
- okamžitá fixace cen
- garantovaný výkup všech produktů
- skvělé reference






Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...