Vážení zákazníci, v poslední době se setkáváme s podvodnými fakturami vystavenými s hlavičkou naší společnosti a nabídkami akcií a jiných investic. Tato věc je řešena s PČR. Naše společnost investice do akcií ani dluhopisů nenabízí. Pokud jste si od naší společnosti nic neobjednávali, podvodnou fakturu v žádném případě nehraďte a email přepošlete na adresu info@stepfinance.cz

Spekulace na pokles zlata se vyčerpaly

Zlato se chovalo, jako kdyby bylo na obrovské horské dráze. A tato bláznivá jízda trvala několik měsíců. Ačkoliv si to mnoho lidí myslí, tyto výkyvy nikterak nesouvisely s fundamenty. Jediný zdroj všech těchto pohybů byli američtí spekulanti, kteří se pustili do spekulací na pokles cen futures navázaných na zlatý kov. Spekulace zatlačily ceny zlata dolů, protože zároveň chyběla poptávka. Ale nyní se zdá, že období těchto spekulací je u konce.

Jádrem jakéhokoliv obchodování – ať už jde o nákup dlouhodobých investic nebo o rapidní nákup při spekulacích – je koupit levně a prodat draze. To je prostě jediný způsob, jakým lze rozmnožit své bohatství na finančních trzích. Ti, kteří do nedávné doby spekulovali na zlato, používali tu samou strategii – jen v opačném pořadí. Nejprve si vypůjčili cenné papíry, které nevlastnili, prodali je podle nich za vysokou cenu a doufali, že později cena poklesne a oni nakoupí cenné papíry zpět levněji. S těmito papíry pak splatí to, co si vypůjčili. Klíčem k jejich úspěchu proto je, stejně jako všude, prodávání za vyšší ceny – ne prodávání za ceny nízké, jen v opačném časovém sledu.

A právě tohle je příčina toho, proč se zlato v poslední době chovalo tak nevypočitatelně. Během poloviny srpna se celkový objem obchodů uzavřených americkými spekulanty na trhu se zlatými futures snížil skoro až na běžnou úroveň, Zlato se obchodovalo za cenu těsně nad 1 300 dolary, což zcela jistě nebylo zase tolik. Cena zlata v roce 2012 totiž v průměru dosahovala 1 669 dolarů a v roce 2013 1 409 dolarů a v srpnu se stále ještě pohybovala v cyklickém klesajícím trhu, se ztrátou 30.9 % za poslední tři roky, od konce posledního býčího trendu v srpnu 2011.

Američtí spekulanti se však rozhodli i nadále si agresivně půjčovat a prodávat zlaté futures, což doufali že strhne i ostatní a efektem nabalující se sněhové koule spustí vlnu neobvykle silné epizody poklesu cen. A některé katalyzátory k jejich snaze přispěly. Právě probíhalo rekordní období růstu amerického dolaru, což vyděsilo mnoho spekulantů se zlatem, kteří se tak svých zlatých pozic zbavovali. A stále tu ještě byly šílené přírůstky na burzovním trhu, vyvolané Fedem, který tím zároveň doslova odstraňoval jakoukoliv poptávku po alternativních investičních příležitostech.
Když se tyto podmínky spojili s pocitem amerických spekulantů, že zlato bude velmi oslabovat, vyústilo to v obrovské výprodeje zlatého kovu a cenných papírů na něj navázaných. Za většinou z tohoto výprodeje tedy stáli spekulanti. Obchodování s futures vám nikdy nic neodpustí, je to velmi riskantní operace, kde se ztráty i zisky mohou znásobit. Každý kontrakt se totiž týká 100 trojských uncí zlata, což je za dnešní situace, kdy zlato dosahuje úrovně 1 200 dolarů, vlastně ekvivalent 120 000 dolarů. Toho se docílí pákovým efektem, takže k držení a získání takového kontraktu vám stačí jen 4 000 dolarů vlastních peněz.

A proto tento minimální peněžní vstup vede k neuvěřitelnému 30 násobku vložené částky, protože jde o zlato. Tady už je to ostrá hra. S pákovým efektem třicetinásobku pouhý pohyb o 3,3 % špatným směrem, stačí aby se cena zlata změnila o takovýhle kousek v pro vás nepříznivém směru – a celý vámi vložený kapitál je vymazán. Spekulant tak při tak drobném poklesu přijde o vše, co riskoval. Toto nepředstavitelné riziko, které je v obchodování se zlatými futures zahrnuto, také do velké míry omezuje počet těch, kteří jsou ochotni se zapojit.
 
Tento druh spekulací je proto nejrozumnější tam, kde jsou ceny vytaženy vysoko díky euforii, především tam, kde trh posiloval a cena rostla po léta. V takovém případě máte největší šanci na to, že prodáte vysoko. Ale zlato, to se chovalo přesně opačně – šlo o trh tlačený dolů, kde po léta ceny nerostly, ale padaly. Sázet na pokles trhu, který už tak je u svého dna, protože zlato bylo po několik let nenáviděné a opovrhované, tak to chce nervy z tvrzené ocele a pořádné sebevědomí. Takový krok se rozhodně nezdá být příliš rozumným.

Takové chování má své limity a spekulace na pokles zlatých futures tak do jisté míry sami sebe omezují. Neexistuje totiž mnoho spekulantů, kteří si chtějí vypůjčit už tak velice levné a opovrhované cenné papíry a s velkým pákovým efektem je prodat s tím, že je později nakoupí ještě levněji. A čím níže tito spekulanti stlačí ceny, tím méně lidí je ochotných udělat to samé a vsadit na to, že zlato klesne ještě hlouběji. Nižší ceny totiž zmenší prostor, ve kterém je příležitost pro zisk a povzbudí ty, kteří se již do spekulace zapojili, aby své pozice uzavřeli a realizovali zisk.
 
Proto spekulace na pokles probíhají v relativně krátkých epizodách. Rychle nabudou na síle, ale brzy zase odezní, protože už nikdo nechce prodávat a tlačit ceny ještě níž se stává čím dál tím těžší. A my máme podezření, že právě to nyní nastává na trhu se zlatem. Minulý víkend měli spekulanti perfektní příležitost – došlo totiž k události, která jejich úsilí o další pokles ceny zlata podpořila. Občané Švýcarska totiž v hlasování odmítli, aby národní centrální banka agresivně nakupovala zlato a zvětšovala své zlaté rezervy.
 
Jenže místo toho, aby se díky takové novince ceny zlata propadly, tak naopak doslova vystřelily o 3,8 % výš,e než kde se pohybovaly předchozí obchodní den! Za současné situace, kdy zlato nemá příliš fanoušků, to muselo být způsobeno masou amerických spekulantů na pokles, kteří udělali právě to, co jsme popsali výše – realizovali své zisky a kvůli tomu museli nakoupit zlato. Nebudeme mít jistotu – tu získáme až za pár hodin po publikování této eseje, v pátečních pozdních odpoledních hodinách, kdy Komise pro obchodování s komoditními futures zveřejní svou tradiční zprávu.

V této zprávě je totiž agregován vývoj toho, jak se od minulého do současného úterý chovali jak zastánci hedgingu, tak spekulanti. Zatímco zastánci hedgingu (zajišťování současným otevřením pozic sázejících na pokles i na propad ceny) používají trhy s futures proto, aby si zmrazily ceny komodit, které reálně používají ve svém podnikání, spekulanti si prostě jen hrají s pohyby cen. A protože na tomto trhu v současné době investoři téměř úplně chybějí, američtí spekulanti s futures měli během posledních několika let největší vliv na pohyby cen zlata.
 
Tento první graf ukazuje, jak se vyvíjely celkové dlouhé a krátké pozice obchodníků s kontrakty na trhu se zlatými futures. Vývoj sleduje několik posledních let v týdenních intervalech, ve kterých Komise vydávala svou zprávu. Přes graf je překryta grafem ceny zlata. Vidíme tak téměř dokonalou inverzní korelaci mezi úrovní ceny zlata a celkovými krátkými pozicemi amerických fufutes spekulantů. Když spekulují na pokles (a prodávají vypůjčené zlaté cenné papíry), zlato spadne, protože je ho najednou nabízeno hodně. Když se posléze spekulanti rozhodnou své pozice uzavřít, musí futures nakoupit a vrátit svým věřitelům – a díky těmto nákupům pak zlato posiluje.
 
 Gold futures 1
 
Přesně před jedním měsícem zlato spadlo do svého nového několikaletého minima – na něco málo přes 1 140 dolarů. Jak je z tohoto grafu naprosto jasně vidět, tak to, co tento pokles způsobilo, byl extrémní výprodej zlata, za kterým stáli právě američtí spekulanti se zlatými futures. Toho týdne se jejich celkové otevřené krátké pozice dostaly až na úroveň nejméně 162 500 kontraktů. Nejméně říkám proto, že zpráva pokrývá pouze období do úterý – takže v průběhu oné super medvědí vlny výprodejů bylo otevřených pozic ve skutečnosti nejspíš ještě víc.

Dokonce i na tomto grafu, který znázorňuje krátké období, je obrovský rozměr tohoto krátkého, ale o to více masivního období výprodejů zřejmý a evidentní. My v Zealu máme k dispozici zprávy Komise už od ledna 1999, kdy zlatý trh byl hluboce medvědí. A v celém tom období dlouhém 15,9 let byla pouze jedna epizoda, kdy byl celkový objem krátkých pozic otevřených spekulanty větší. Tato epizoda se odehrála po nejhorším čtvrtletí, které zlato za posledních 93 let zažilo, totiž ve druhém čtvrtletí roku 2013, kdy došlo k oné výprodejní anomálii, která přichází jednou za sto let.

Poté, co zlato během onoho čtvrtletí spadlo o 22,8 % se spekulanti dali do práce a dohromady na trhu kontraktů se zlatými futures otevřeli ohromných 178 900 krátkých pozic. To znamená že jsme viděli nejvíce otevřených krátkých pozic nejméně od začátku roku 1999, ale pravděpodobně toto množství nebylo překonáno ani nikdy předtím. Američtí spekulanti prostě nikdy nebyli více přesvědčeni o tom, že zlato bude padat ve spirále pořád níž a níž – proto byly sázky na pokles tak ohromné.

Jenomže se dostali do slepé uličky. Jedna z nejvíce ironických charakteristik spekulantů s futures je, že jako stádo nejsou příliš důvtipní. Mysleli byste si, že taková skupina sofistikovaných obchodníků bude chápat psychologii trhu lépe – že budou vědět, že kupovat lacino a prodávat draze je to samé jako kupovat strach a prodávat chamtivost. Jenže v případě zlata si zvolili prodávat strach až do konce a prodávali lacino. Očekávali propad cen v době, kdy si zlato už sahalo na své úplné dno.
 
Celkový počet otevřených krátkých pozic spekulantů se zlatými futures jsou pro ty, kdo na trhu se zlatem jdou proti proudu, silným indikátorem. Velké posilování zlata a vystřelení vzhůru se rodí tam, kde vrcholí sázky spekulantů na pokles, které jsou navíc posíleny pákovým efektem. Tyto excesivní úrovně krátkých pozic jsou nakonec jedním z důvodů, proč se zlato dostane na dno a pak se zase odrazí. Spekulanti totiž musí nakoupit zlaté futures proto, aby mohli uzavřít své krátké pozice. Tato poptávka následně odstartuje celý pohyb vzhůru.

Z tohoto pravděpodobně zcela rekordního objemu otevřených krátkých pozic, který nastal v červenci 2013, to spekulantům postupně uzavírajícím své pozice trvalo asi 16 týdnů. A souběžně s tím zlato posilovalo o 12,8 %, dokonce i v situaci, kdy zde nebyla žádná poptávka ze strany investorů a kdy trvala nepříznivá situace na trhu s akciemi navázanými na zlato. Uzavírání předtím otevřených krátkých pozic je prostě mocný tahoun, který táhne cenu nahoru i několik měsíců. Jde o velmi býčí faktor, který následuje vždy poté, co vyvrcholí prodeje spekulantů na pokles ceny.

Před nynějším posledním divokým flámem spekulantů na pokles ceny zlata byla stabilní úroveň po celý rok kolem 1 300 dolarů. Ale mezi polovinou srpna a polovinou listopadu si pouze američtí spekulanti půjčili tolik, že mohli otevřít hned 90 600 nových pozic. A tak byl celkový objem krátkých pozic nafouknut na úctyhodných 126 %, to všechno za pouhých 13 týdnů! Není divu že v posledních měsících pak byly ceny zlata tak slabé, protože trh byl díky těmto spekulantům zaplaven stále novými a novými prodeji.
 
Tyto prodeje způsobené otevíráním krátkých pozic spekulantů se v tak krátkém čase rovnaly přílivu 281,9 metrických tun fyzického zlata, což znamená cca 21,7 tun týdně. To je prostě příliš rychlé tempo, které trh nedokáže absorbovat. Podle Světové rady pro zlato (WGC) dosahovala v prvních třech čtvrtletích roku 2014 poptávka po zlatě v průměru 18,2 tun za týden. A proto by už samotné pozice otevřené spekulanty jen v Americe stačily na to, aby překonaly světovou poptávku.

Bez tohoto spekulantského flámu by nemohla podpůrná zóna (na úrovni kolem 1 200 dolarů) nikdy zklamat. Pod tímto náporem ale před 5 týdny povolila. A bez tohoto náporu by také sentiment na trhu se zlatem nikdy nebyl tak špatný a očekávající pokles, jak je dnes skutečností. Ale skvělá věc na krátkých pozicích na trhu se zlatými futures je to, že se tyto pozice budou muset brzy uzavřít – a přijde období, kdy spekulanti budou muset opět nakupovat a vracet zlaté futures těm, od kterých si je prve vypůjčili. Obchodování s futures je prostě hra s nulovým součtem, kde si budoucí transakce s futures nakonec vynutí pořádek s železnou pravidelností.

 Když zlato posiluje a pohybuje se směrem proti očekávání spekulantů s otevřenými krátkými pozicemi, musí ty své brzy uzavřít, protože riskují, že přijdou o vše a jejich ztráty dosáhnou zničujících a katastrofických rozměrů. A přijít o víc než o svůj vklad, to je krajně nezáviděníhodná situace. Jediné, co se dá za takové situace udělat, jediný způsob, jak uzavřít svou krátkou pozici, je koupit a vyrovnat tak svou krátkou pozici další pozicí, tentokrát dlouhou. Toto má na cenu zlata identický dopad jako by měl spekulant, který by uzavřel kontrakt sázející na posílení. A proto čím vyšší jsou otevřené krátké pozice, tím větší bude přicházející tlak na nákup.

A potom, co pravděpodobně bude druhá největší epizoda masivního otvírání krátkých pozic ze strany spekulantů v historii, přijde opět období mnoha nákupů. Extrémní prodeje se tak zvrátí a nastoupí trend rostoucích nákupů. A už jsme mohli pozorovat první náznaky. V zatím posledním týdnu předtím, než bude tato esej publikována, bylo k úterý 25. listopadu otevřeno 18 500 dlouhých pozic, aby američtí spekulanti vyrovnali své dříve otevřené krátké pozice. A takový rozsah obchodů s úmyslem vyrovnat ztráty hrozící z krátkých pozic je v posledních letech docela výjimečný.
 
Od umělého stimulu pro burzovní trh, kterým Fed ničí zlatý trh už od počátku roku 2013, bylo celkem 99 týdnů, takže máme 99 zpráv od výše zmíněné Komise. A včetně téhle poslední, jenom v 6 zprávách přesáhlo uzavírání krátkých pozic počet 18 000 kontraktů. A je dost možné, že nyní jde jen o začátek něčeho většího, že přijdou ještě větší nákupy. Protože rok 2013 byl opravdu velkou anomálií v celé historii zlatého trhu, poslední normální roky byly mezi rokem 2009 a 2012. A to je základní úroveň, ke které se zlato nevyhnutelně musí navrátit.

Během tohoto posledního období, které ještě nebylo pokřiveno anomáliemi, dosahovaly otevřené krátké pozice amerických spekulantů v souhrnu průměrně 65 400 kontraktů. Takže již pouhý návrat k těmto přiměřeným úrovním by znamenal, že tato skupina obchodníků samotná by musela otevřít ještě dalších 66 400 kontraktů, což je ekvivalent 206,5 tun zlata! A protože uzavírání krátkých pozic živí samo sebe, výsledkem by byl ještě další a další vzestup ceny zlata… stále další krátké pozice by musely být uzavřeny a zlato by tak skokově posílilo, což nepochybně bude během následujících měsíců následovat.
 
Iracionální a přehnaný pocit spekulantů, že zlato, které je už tak na dně, bude klesat i nadále, se neprojevil jen v počtu jejich otevřených krátkých pozic, ale také v počtu těch dlouhých. Jak ukazuje následující graf, v období normálních podmínek – mezi roky 2009  a 2012, předtím než celý trh zasáhlo třetí kvantitativní uvolňování Fedu – byl průměrný počet dlouhých kontraktů 288 500. A dnes, i když jsme v průběhu roku viděli nějaké nákupy, je těchto kontraktů pouze 200 300.

K pouhému navrácení se na běžnou, průměrnou úroveň, by tedy spekulanti museli na trhu se zlatými futures otevřít ještě 88 200 dlouhých pozic. A to je ekvivalentní s dalšími 274 500 tunami zlata! Když se toto množství přidá k dlouhým kontraktům, které budou spekulanti muset otevřít aby vyrovnali své krátké pozice, bude potřeba nakoupit 481 000 tun zlata abychom se dostali na obvyklou úroveň. A to je hodně přes jednu polovinu celkové loňské poptávky ze strany investorů! To číslo je prostě vysoké.

Celková odchylka dlouhých a krátkých pozic spekulantů od jejich průměrných objemů z období let 2009 až 2012 je v těchto grafech zobrazena jako žlutá linka. A v posledním týdnu, za který je zpráva vydaná Komisí zatím k dispozici, je tato odchylka stále velmi velká. A to i přesto, že se otvírání krátkých pozic pomalu vyčerpalo a již začalo rapidní otevírání pozic dlouhých. Co z toho plyne? Masivní nakupování zlata, které vytlačí ceny výš je ještě před námi. A to přijde s tím, jak se ohromná nedůvěra ve zlato postupně rozptýlí a opustí tento trh.
 
Tento další graf zobrazuje data za celá léta, čímž nám poskytuje kontext nezbytný k tomu, abychom byli schopni posoudit jak je chování amerických spekulantů v současnosti extrémní. V tomto historickém kontextu jasně vidíme, že dlouhých pozic spekulanti otevřeli příliš málo – a naopak krátkých pozic je přespříliš, dokonce i když uvážíme nízké ceny zlata dnes i jeho chabé výkony v posledních pár letech. Extrémní anomálie z roku 2013, která byla živena chováním Fedu, tak ta prostě nemůže trvat věčně.
 
 Gold futures 2

Díky tomu, že třetí kvantitativní uvolňování Fedu (což byla vlastně jedna velká kampaň zaměřená na monetizaci dluhopisů, kterou Fed realizoval jen díky své pravomoci) zafungovalo jako implicitní podpora pro akciové trhy, investoři na začátku roku 2013 opustili všechny alternativní investice. Zlato své nejhorší čtvrtletí za posledních 93 let nezažilo mnohokrát, protože tak nepříznivé podmínky bývají opravdu výjimečné. Ten výprodej zlata, to bylo něco, co člověk zažije jednou za život. Tenhle obrovský výprodej ale také pomohl katapultovat hodnoty krátkých pozic otevřených spekulanty na ty nejvyšší úrovně od roku 1999 a dost možná že na nejvyšší úrovně v celé historii.

Nakonec je to i tak trochu pochopitelné, že se spekulanti s futures nechali chytit nezvykle silným negativním sentimentem a že podlehli a napomohli vytvořit obrovský výprodej. Ale vidět podobné objemy krátkých pozic na trhu se zlatými futures i dnes, před pár týdny? Navíc po tom, co se zlato víceméně vzpamatovalo a po celý rok bylo docela stabilní? To je naprosto špatný odhad situace. Zcela jistě je to vrchol negativního sentimentu, který zachvátil spekulanty jako jednu velkou, nemyslící skupinu. Pro tak extrémní nárůst krátkých pozic prostě není žádné rozumné ospravedlnění.

Kolektivní nálady, na jedné straně strach a na druhé straně chamtivost obchodníků – to jsou ty hybatelé, kteří podporují otevírání krátkých pozic na trhu se zlatem i všechno ostatní. A tyto neustále soupeřící pocity a emoce jsou jako dva opačné konce oblouku gigantického kyvadla. Strach naroste a kyvadlo se vychyluje na jednu stranu… stále více a více s tím, jak se každý kdo může být vystrašen postupně zbavuje svého zlata. Nakonec jsou všichni, kdo se nechají obalamutit, vyděšeni a prodají za nízkou cenu. Posléze převládnou ti, co naopak chtějí zlato nakupovat a kyvadlo se tak začíná zhoupávat zase opačným směrem, totiž směrem, kam ho táhne chamtivost.
 
A právě toto zhoupnutí druhým směrem u zlata právě započalo. Dokonce i když se očekávalo, že referendum „Zachraňte naše švýcarské zlato“ (které proběhlo předminulý víkend) nebude úspěšné, obchodníci svorně věřili tomu, že tento neúspěch povede k dalšímu kolu výprodeje zlata. Jenže právě potom, co tato zpráva přišla, a kdy tedy všichni přehnaně skeptičtí spekulanti měli dál prodávat, stal se pravý opak. Spekulanti začali agresivně nakupovat, aby vyrovnali své otevřené krátké pozice. Masivní otevírání krátkých pozic vyčerpalo samo sebe.

Tento vývoj znamená, že pro zlato a vlastně i všechny trhy s drahými kovy přichází býčí období. Většinu času za poslední dva roky obchodníci obecně sázeli na to, že zlato je prostě mrtvé a už se nikdy nevzpamatuje. A jak akciový trh posilovaný akcemi Fedu stále narůstal do nedozírných výšin, zapomněli všichni že akciový trh se pohybuje nahoru i dolů. Býčí období jsou nevyhnutelně následována obdobími medvědího vývoje, od čeho nás má chránit pečlivá diverzifikace našeho portfolia.

 V určitém momentu, který patrně přijde spíš brzy než později, se tyto přerostlé, přeceněné a euforií zachvácené akciové trhy propadnou a nastoupí na sestupnou trajektorii. A protože kampaň vykupování nových dluhopisů ze strany Fedu a jeho třetího kvantitativního uvolňování už skončila a spuštění kvantitativního uvolňování číslo čtyři je s novým Kongresem obsazeným republikány politicky nemožné, Fed nebude moci tento vývoj nijak zastavit, zvrátit ani zpomalit. Až to začne, bude se to nabalovat jako sněhová koule a jako lusknutím prstů se zástupy investorů rozpomenou na zlato a jeho přednosti.

Zlato a všechny jeho deriváty od populárních zlatých GLD ETF až po akcie těžebních společností, ty všechny půjdou najednou na dračku. Zlato je jeden z mála prověřených držáků v časech, kdy akciové trhy padají a klesají stále hlouběji a hlouběji. A se vší tou skepsí a s cenami tak nízko, jako jsou dnes, bude příliv nového kapitálu od investorů znamenat, že v relativně krátké době bude zlato doslova vystřeleno někam naprosto jinam, než kde se obchoduje dnes. Velké posilování je skoro tady!
 
A to nás vrací k tomu, co je vlastně důvod veškerého obchodování s akciemi, komoditami a vším. Jde o to koupit nízko a prodat, když jsou ceny vysoko. Američtí spekulanti s futures opět tvrdohlavě dělají chybu, kterou dělali vždy, když zlato dosáhlo extrémně nízkých úrovní – půjčují si zlato, aby ho mohli prodat nízko. Ale poté, co cena spadne prostě příliš nízko, poté, co se pohybuje už po dobu několika let mimo rovnovážné pozice a poté, co právě kleslo na nové několikaleté minimum, to není dobrý nápad. Panuje konsenzus o tom, že zlato je na tom špatně – jenže to trvá už moc dlouho. Dnes je mnohem moudřejší jít proti davu, porazit všeobecné mínění a kupovat nízko – ne prodávat.
 
V Zealu jsme letos dělali právě tohle. Po celý život jsme tvrdé jádro obchodníků, kteří jdou proti proudu, kteří si klestí cestu všeobecně rozšířenými názory. Kupujeme nízko, kdy nikdo kupovat nechce a prodáváme vysoko, když je každý nadšený a nakupovat chce. A mezi všemi těmi nafouknutými akciovými trhy je sektor drahých kovů jako popelka v koutě – opovrhovaný a laciný trh. A výhledově prostě nemůže nastat nic jiného, než že se opět zvedne.

Můžeme vám pomoct rozmnožit vaše bohatství právě v době, kdy se tahle šílená anomálie na trhu se zlatem obrací a zlato se začíná  posunovat vzhůru. Publikujeme své uznávané týdenní a měsíční newslettery pro spekulanty a investory, kteří se nebojí jít proti proudu. Desetiletí jsme získávali zkušenosti, znalosti, vědomosti a prováděli nepřetržitý výzkum proto, abychom odhalili co se děje na trzích. Zajímá nás proč, jak a kdy obchodovat s kterými akciemi a komoditami tak, abychom realizovali zisky. Staňte se našimi odběrateli ještě dnes! Také se zabýváme důkladným zkoumáním akcií společností, které jsou nějak navázány na trh s drahými kovy, abychom mohli označit naše favority. Detaily a výsledky našeho snažení můžete najít v našich obsáhlých a zevrubných reportech. Kupte si svůj právě nyní a investujte včas, dokud zlato ještě prudce neposílilo.
 
Klíčovou zprávou je, že nedávný průlom podpůrné zóny zlata byl způsoben jen a pouze extrémním otvíráním pozic amerických spekulantů s futures. A tyto orgie krátkých pozic nedávno vyvrcholily na druhé nejvyšší úrovni když ne v celé historii, tak minimálně od roku 1999. A místo toho, aby se po neúspěšném švýcarském referendu spustila další vlna výprodejů, mohli se spekulanti přetrhnout aby zlato naopak nakupovali – navzdory tomu, že měli perfektní důvod proč nevěřit v brzké posílení zlatého kovu.
 
To téměř určitě znamená, že nedávné extrémní otvírání krátkých pozic na trhu se zlatými futures nakonec dospělo do stavu, kdy se vyčerpalo. Všichni obchodníci s dostatkem nervů na to, aby si vsadili na další pokles, už to udělali. A nyní nadchází doba, kdy budou muset nakupovat, aby vyrovnali své ztráty. A mluvíme o velkých objemech. Mluvíme o stovkách tun zlata, o ekvivalentu obrovského množství žlutého kovu. Extrémní krátké pozice se proměňují v příslib skutečně velkolepého býčího vzestupu. Velké objemy krátkých pozic musejí být zanedlouho vyrovnány otevřením pozic dlouhých, a toto odkládané nakupování právě započalo.
 
Adam Hamilton, CPA    05. prosince 2014





Všechna práva vyhrazena © 2008-2024 | STEP Finance, a.s.
STEP Finance, a.s.
vám nabízí možnost volby více informací...